Romania

Photobucket Photobucket

duminică, 3 ianuarie 2010


B.B. King (n. Riley B. King pe 16 septembrie 1925 în Itta Bena, Mississippi, S.U.A.) este un cântăreţ, compozitor şi multi-instrumentist de origine afro-americană B.B. King a început să înregistreze muzică în anul 1940 şi a lansat de-a lungul timpului peste 50 de materiale discografice, majoritatea fiind albume de muzică blues.
În tinereţe, King obişnuia să cânte la colţurile străzilor pentru a primi bani de la trecătorilor În 1947 el a plecat în Memphis, unde a pus bazele carierei sale profesioniste, iar un an mai târziu el a debutat la o emisiune radio locală.Odată cu dobândirea celebrităţii, King a primit pseudonimul Beale Street Blues Boy, care a fost scurtat la Blues Boy King, iar în cele din urmă a devenit B.B. King.
Continuându-şi cariera muzicală, King a devenit celebru în America de Nord la finele anilor 1960, în 1969 fiind ales de membrii formaţiei Rolling Stones să deschidă câteva dintre concertele lor.[ În 1970 interpretul a primit premiul Grammy pentru discul single „The Thrill is Gone, care a fost inclus pe lista celor mai bune 500 de piese ale tuturor timpurilor alcătuită de Rolling Stone, pe locul 183.În anii 1980, numele lui King a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame şi Blues Foundation Hall of Fame, iar în 1987 a primit un premiu Grammy pentru întreaga sa activitate
În următorul deceniu, interpretul a colaborat cu formaţii şi muzicieni de renume precum U2, Eric Clapton, Dr. John, Koko Taylor şi Bo Diddley. În anul 2006, având 81 de ani, B.B King şi-a anunţat retragerea prin intermediul unui turneu de adio, pe parcursul căruia a fost însoţit de chitaristul Gary Moore.
În cei 62 de ani de activitate, B.B King a susţinut peste 15.000 de concerte pe plan internaţional, clasându-se pe poziţia cu numărul trei în clasamentul celor mai buni chitarişti din istoria modernă, ierarhie întocmită de revista Rolling Stone. Răsplata prestaţiei muzicale de calitate a lui B.B. King este reprezentată de cele 14 premii Grammy câştigate, dar şi de numeroasele distincţii primite din partea instituţiilor naţionale din S.U.A.

Niciun comentariu:

.