Romania

Photobucket Photobucket
Photobucket

duminică, 3 ianuarie 2010






Definitie: Blues-ul este o forma muzicala care pune accent pe sentimentele de tristete/melancolie pe care cantaretul le transmite auditoriului.In opinia multora blues-ul este “un planset acompaniat de sunetul unei chitari”.
Istorie: Originile sale reale nu pot fi identificate, probabil a aparut, pentru prima data, cand un om trist a pus mana pe chitara si a inceput sa-si cante suferintele exact asa cum o resimtea fara sa incerce sa o infrumuseteze.
Cele mai vechi relatari ale blues-ului dateaza de pe timpul sclavagismului american, fiind considerat muzica sclavilor de pe plantatiile de bumbac. Acesta era vazut ca o metoda a sclavilor de a se plange de conditiile grele a vietii lor. Aceste melodii erau, de obicei, compuse si cantate de acelasi om, existand putine melodi care erau considerate destul de generale pentru a fi raspandite dar si datorita existentei relativ izolate a comunitatilor de negri.
Calea spre gen muzical bine definit a luat-o in momentul in care sclavii au fost eliberati si nu mai cantau cruzimea unui stapan ci a unui popor.
Denumirea de Blues (feeling blue= a fi trist) a primit-o in 1912 cand a aparut melodia “Dallas Blues” a lui Hart Wand. Aceasta fiind prima melodie de blues inregistrata oficial.
In primele doua decenii ale secolului 20 blues-ul nu era considerat un gen de sine statator ci doar o ramura a muzicii country. Diferenta dintre cele doua genuri fiind culoarea interpretului: daca era alb canta country, daca era negru canta blues. Din aceasta cauza inca exista multe melodii country considerate ca fiind bluesuri.
Intre 1920 si 1930 la Memphis a inceput o intreaga miscare a bluesului, miscare care s-a mutat in Chicago in anii ”30. Dupa cel de-al doilea razboi mondial in jurul oraselor Chicago, Detroit si St. Louis a inceput miscare “electric blues”. Aceasta este inceputul bluesului modern. “Electric blues” este astfel denumit datorita utilizarii chitarii electrice in locul celei acustice de catre interpreti. Tot in aceasta perioada a inceput si aparitia formatiilor de blues, pe langa chitaristul cantaret in formatie mai erau inclusi si basisti si tobosari dar si adougandu-se alti chitaristi.
Anii ‘60-’70 au reprezentat raspandirea acestui gen. In acesti ani au aparut formatii de blues in toata lumea, dar a aparut si o debarasare a genului de “specificitatea de specie” avuta pana acum. Apar cantareti de blues albi, iar unele formatii cunoscute incep sa foloseasca in concerte cantece blues sau cu influente blues. Exemple: cantecele de inceput ale Led Zeppelin, Fleetwood Mac, John Mayall & the Bluesbreakers, The Rolling Stones, The Yardbirds, Cream.
In anii ‘80-’90 bluesul a avut o raspandire mult mai rapida creandu-si noi fani. In aceti ani au aparut radiouri si reviste specializate pe blues. Totodata a inceput si o tendinta comerciala in randul cantaretilor de blues dar care, din fericire, inca nu s-a dezvoltat.
Notiuni de stil: Muzica blues contine o linie melodica repetitiva, accentul punandu-se pe versurile cu puternica incarcare emotionala.
Reprezentati ai genului blues: Muddy Waters, Jimi Hendrix, Hart Wand, Howlin’ Wolf, Slim Harpo,John Lee Hooker, B.B. King, Willie Dixon , Mississippi John Hurt, Skip James, Reverend Gary Davis, Magic Sam, Magic Slim, Otis Rush, Bobby Rush, Denise LaSalle, Sir Charles Jones, Bettye LaVette, Stevie Ray Vaughan

Niciun comentariu:

.